Novosti

 

 

 

Prvi susret obitelji LUČIĆ u Murvici 1. kolovoza 2010.

 

Obitelj je temeljna okosnica svakog društva, od početka povijesti do danas. Pružala je osnovnu zaštitu svojim članovima koju ni jedna druga institucija nije mogla pružiti - ljudi koji su živjeli zajedno i bili povezani krvnim srodstvom štitili su jedni druge koliko su mogli od smrti uslijed gladi ili bolesti, od pljačke i prirodnih nepogoda.

Najveća vrijednost obitelji jest uzajamno druženje njezinih članova. U obiteljskom se ozračju razvijamo bez obzira jesmo li u njega došli kao djeca ili „već oblikovani“ odrasli. U obitelji se stalno susrećemo s drugima, a i kada su susreti rijetki, znamo gdje pripadamo i osjećamo postojanje onih "naših".

Obitelj? Za jedne je ona najveća svetinja, a za druge nešto što je izašlo iz „mode“. Jedno je sigurno - obitelj je mjesto ljubavi i zajedništva, obitelj je stvarnost kroz koju čovjek izrasta u čovjeka. I to traje cijeli život.

Ideju o uzajamnom druženju u restoranu „Komin“ u Murvici 1. kolovoza 2010. ostvarili su mnogobrojni potomci obitelji LUČIĆ koji su se iz različitih razloga raselili po cijelom svijetu.

Prvi susret obitelji LUČIĆ započeo je sv. misom u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u 11 sati. Misu je predvodio mjesni župnik don IVICA JURIŠIĆ. U misnoj propovijedi istakao je vrijednost obiteljskog okupljanja i osjećaja obiteljskoj pripadnosti te da bi ovom primjeru morale slijediti i ostale obitelji.

Svečana večera je započela u 18 sati u restoranu „Komin“ u Murvici. Na večeri se je okupilo 80-ak LUČIĆA četiriju generacija. Prije večere napravljena je „milenijska fotografija“ poznatog zadarskog laureataFoto Vjeke, također rođenog Murvičana iz obitelji SURAĆ.

Uz bogatu večeru koju je svojom nazočnošću počastio i molitvom blagoslovio don IVICA JURIŠIĆ prikazan je 30-minutni film o porušenoj Murvici i važnijim događajima u obitelji LUČIĆ u zadnjih 80-ak godina. Podloga za film temeljila se na crno-bijelim fotografijama koje su se sačuvale u obiteljskim albumima nekolicine prisutnih.

U živahnim razgovorima upoznavali su se mlađi i stariji naraštaji. Stariji su se prisjećali i pričali kako se nekada živjelo u Murvici, a mladi naraštaji ponosno su govorili o svojim profesionalnim dostignućima i planovima za budućnost, o svojim potomcima (najbrojnija je obitelj sa šestero žive i zdrave djece koja živi u Murvici). Zabilježili smo najstariju Lučićku koja ima 92 godine (baba Slavka), a najmlađa je taj dan imala samo 11 dana (mala Kate).

 Današnja generacija LUČIĆA pretežno živi u Švedskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Sloveniji i širom Hrvatske. Zaposlena je u različitim profesijama, od čuvara kraljevske obitelji do igrača nogometne reprezentacije, od hrabrih branitelja domovinskog rata do uspješnih poduzetnika privatnika, od vrijednih studenata do vrijednih radnika.

 Za tu prigodu napravljeno je i obiteljsko stablo koje će se ažurno dopunjavati tokom godine. Izmijenile su se elektroničke adrese, telefoni i ostali kontakti prisutnih. Predlagale su se nove aktivnosti za ponovni susret dogodine, koji je najavljen za 31. srpnja 2011. Prisutni su se složili da bi takvo okupljanje postalo obiteljska tradicija i obiteljski blagdan LUČIĆA.

 I za kraj: latinsko ime za obitelj – familia označuje one koji žive pod istim krovom. I tako su se LUČIĆI 1. kolovoza 2010. družili i „živjeli“ pod istim krovom te ponovno osjetili snagu svojih korijena. To je osjećaj koji se ne može opisati, treba ga jednostavno osjetiti i doživjeti!

Napisala: Mirta Lučić, Murvica, 1. kolovoz 2010.

 

 

LUČIĆI 2011

 

 

FOTO VJEKO

Vjekoslav SuracHvala Foto Vjeki na ustupku fotodokumentacije.